Cand a fost ultima data cand ai gustat un biscuite savuros?
Mie-mi plac dimineata la cafea sau pe post de gustare rapida. Ce sortimente prefer? Greu de spus, ma limitez la….multe😊
Intr-o dimineata in timp ce-mi savuram cafeaua cu deliciosul biscuite(obicei acaparat de prin concediile in diferite tari, recunosc) stateam si ma gandeam: oare cine a inventat bunatatile astea? Care au fost inceputurile biscuitelui, asa am inceput sa bat www-ul in lung si-n lat si am gasit ca :
Biscuitii au o istorie interesanta, după cum era de așteptat, istoricii nu au reușit să se pună de acord asupra originii biscuiților. Unii susțin că primii biscuiți ar fi apărut în China, în urmă cu 10.000 de ani, în vreme ce alții sunt de părere că asirienii sunt cei care au inventat acest desert. Totuși, prima dovadă arheologică în acest sens plasează apariția biscuiților în jurul anului 2500 î.e.n. Iar asta, după ce un grup de arheologi a descoperit, pe unul dintre pereții unui mormânt egiptean, un desen care arăta cum câțiva egipteni supravegheau un cuptor în care erau pregătiți biscuiți.
In Grecia antică, biscuiții aveau la bază făină, ulei, lapte și miere. Pe de altă parte, în Imperiul Roman, biscuiții erau cunoscuți drept “pâinea soldatului”, fiind pregătiți și ambalați astfel încât să reziste o perioadă îndelungată. Din punct de vedere etimologic, termenul “biscuit”, atestat în Evul Mediu, are origini latine, fiind un derivat din cuvintele “bis” și “coctus”, ceea ce înseamnă “copt de două ori”. După secolul al XV-lea, zahărul înlocuiește treptat mierea în rețetele pentru biscuiți și nu numai. Apoi, începând cu secolul al XVII-lea, era consemnată apariția biscuiților cu ciocolată.
Primii biscuiti erau nedospiti, tari, ca niste napolitane subtiri, si aveau un continut scazut de apa. Avand o umiditate scazuta reprezentau alimentul ideal pentru conservare, deoarece se invecheau mai greu. Aceasta calitate a facut din biscuiti unul dintre alimentele consumate de soldati. In timpul Razboiului civil american, de exemplu, soldatii, nordisti sau sudisti, primeau ca ratie o jumatate de livra de fasole sau mazare, carne sarata, sunca, dar si o livra de biscuiti. Fiind foarte tari pentru a fi mancati ca atare, biscuitii erau sparti cu o piatra sau cu patul pustii si inmuiati apoi in apa.
Biscuitii marinaresti erau harna perfecta pentru marinarii care petreceau luni pe mare. Cristofor Columb a luat biscuiti in lungul sau voiaj pe mare din sec al XV lea. "Anzac Biscuit" era biscuitul armatei australiene. Este un biscuit marinaresc care poate inlocui painea, sunt foarte tari astfel incat soladatii prefera sa-i piseze si sa-i manance sub forma de terci. Astazi, acestia sunt cunoscuti drept "biscuitii nationali australieni", avand chiar si o zi in care sunt sarbatoriti : Anzac Day, pe 25 aprilie.
Pe masura dezvoltarii tehnologiei, in perioada Revolutiei Industriale din secolul al XIX lea, s-a dezvoltat si maiestria bucatarilor de a fabrica o gama larga de dulciuri, napolitane si biscuiti savurosi, destinati consumului comercial.
Wow! De cat timp se consuma biscuiti pe planeta noastra!E impresionant ca biscuitii au o istorie atat de veche. Parca si vad bucataresele si bucatarii de acum 200 sute de ani combinand ingrediente noi sau vechi de cand lumea, pentru ca experienta gustativa a clientilor sa fie una exceptionala.
Nu pot decat sa fiu bucuroasa si recunoascatoare pentru munca celor care au facut si fac din cateva ingrediente ceva atat de gustos precum biscuitii!